diumenge, 9 de març del 2014

PREMIS CAPITAL DE LA SARDANA 2014

LA PROMOTORA SARDANISTA PILAR TORRADES I ELS COMPOSITOR JAUME CRISTAU GUARDONATS AMB LES MEDALLES AL MÈRIT SARDANISTA I MUSICAL RESPECTIVAMENT

Un cop finalitzat l'acte de proclamació de la capitalitat barcelonina,  va començar una ballada de sardanes a la Placeta de Montcada, en què es va  estrenar la sardana de la capitalitat, ‘Barcelona 2014’, del compositor Jesús Ventura, i es van donar a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana, uns guardons que volen reconèixer la tasca de persones, entitats i institucions en favor de la sardana i la dansa catalana. 
La part musical va anar a càrrec de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

            Ballada amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona / Imatge: Felip Vallejo

Els Premis  es lliuraran a Barcelona aquesta tardor,en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, estan dividits en Medalles al Mèrit i Premis Capital de la Sardana, amb diverses subcategories cadascun d'ells. Així, la Comissió Capital de la Sardana, integrada per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular és l’encarregada d’atorgar els Premis Capital de la Sardana segons les categories establertes. 

Medalla al Mèrit Sardanista: Pilar Torrades i Andrés, de Vilanova de Bellpuig.
Per la seva tasca en aquesta població impulsant la creació de colles sardanistes, com a cofundadora i presidenta de l’Agrupació Sardanista local, coautora del llibre Vint-i-cinc anys de sardanisme i també per la seva activitat en la Federació Sardanista de Catalunya i de les Comarques de Lleida, en l’ACSTLL i en el programa d’ensenyament de sardanes “Saltem i ballem”, del qual n’és la presidenta.

Medalla al Mèrit Musical:  Jaume Cristau i Brunet, per la seva tasca en la composició de mes de 300 sardanes, a més d’obres simfòniques per a cobla, veu solista, música de cambra i havaneres; pel seu treball de docència a l’escola Menestral de Figueres, de la qual en fou el director i com a intèrpret de contrabaix en diverses formacions i en la cobla-orquestra Miramar, de la qual en fou el fundador.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: a Joan Clos i Plomosell, pels seus 30 anys de generosa dedicació a la dansa popular catalana i en especial per el seu mecenatge desinteressat en favor dels  esbarts infantils catalans.

Categoria de Premis, els guardonats són:
A la categoria Dedicació:
-  Josep Pomés i Montagut, de Barcelona
-  Josep Puigventós i Nicolau, de Rubí.
-  Narcís de Miguel i Rabasa, de Canet de Mar

A la categoria Continuïtat:
Agrupació Sardanista Andorrana, Aplec de Bràfim, Aplec de Sils, Aplec de Torroella de Montgrí, cobla Baix Empordà, cobla Sitgetana, concurs de Salt i la Secció Sardanista del Centre Cultural l’Avenç, d’Esplugues de Llobregat, pels seus 50 anys.

A la Promoció i Difusió:
- Programa de ràdio Temps de sardanes, de ràdio Salt, conduït per Mercè Planas per haver assolit les 1.000 edicions en 30 anys.
- Programa de ràdio La Principal de Quart, de ràdio Quart, conduït per Francesc Picart per haver assolit les 1.000 edicions.

A la categoria de Mitjans Audiovisuals: The New Catalan Ensemble amb Andrea Motis i Joan Chamorro.
Pel CD Coses que es diuen però que no es fan, en què els instruments propis de la cobla s’incorporen a la sonoritat del jazz en poemes musicats d’autors catalans.

A la categoria de les Iniciatives Renovadores: L’Institut d’Estudis Catalans.
Pel programa d’investigació i recerca de les xeremies de la cobla, el resultat del qual ha estat la construcció i presentació en un concert de la barítona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada