dilluns, 16 de març del 2015

CALELLA ENCETA LA CAPITALITAT DE LA SARDANA 2015


DISSABTE CALELLA ES VA PROCLAMAR  OFICIALMENT CAPITAL DE LA SARDANA 2015

L'ALCALDESSA DE CALELLA AMB LA PLACA QUE CERTIFICA LA CAPITALITAT SARDANISTA


Text: F. Vallejo
Imatges: Calella Tv

Dissabte, als vols de les 11 del matí començava a  les instal·lacions de l'antiga Fàbrica Llobet Guri  l'acte institucional que obria la Capitalitat de la Sardana Calella 2015. La previsió de pluja i mal temps per tot el dissabte va fer decidir als responsables de l'Ajuntament celebrar els actes  a la sala polivalent d'aquest espai històric calellenc.

Tal com diu el protocol, el Coordinador del projecte Capital de la Sardana, el Sr. Víctor Sallés, inicià l'acte amb la lectura de l'acte de la proclamació de Calella Capital de la Sardana 2015.

Seguidament, el representant de l'Ajuntament de Barcelona, el Sr. Francesc Fabregat, Cap de Cultura del consistori barceloní, feu el traspàs simbòlic del títol a l'alcaldessa de Calella, la Sra. Montserrat Candini, que rebia a continuació de les mans del president de la CSC, el Sr. Joaquim Rucabado, la placa acreditativa de la Capitalitat d'aquest any.
  
I  arribà un dels moments més esperats del matí, la lectura del pregó pel prestigiós investigador el doctor  Carles Cordón, calellenc i sardanista.
Amb un text carregat d'emotivitat,  va definir la sardana com "la dansa de l'anella de les mans".

El pregó va finalitzà amb la interpretació de la sardana Record de Calella del mestre Vicens Bou per la cobla constituïda especialment per l'esdeveniment calellenc amb el nom de Capital de la Sardana.

Els parlaments acabaren amb la intervenció del Conseller de Cultura el Sr. Ferran Mascarell,  on va reivindicà la modernitat de la sardana al mateix temps  que definia el sardanisme com "una expressió que cal imitar".

L'acte continuà amb la interpretació de la sardana de la capitalitat, Calella, Capital de la Sardana, del músic i compositor vilatà Jordi Feliu i la presentació oficial de la cobla.





Premis Capital de la Sardana
I finalment, potser el moment més esperat del matí, l'anunci dels guardonats dels Premis Capital de la Sardana 2015. Premis que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades.

Enguany, els premiats són:

Medalles al Mèrit:

- Medalla al Mèrit Sardanista: Víctor Cibran i Climent, per la feina realitzada en el món de les colles, amb la creació de la colla Iris, de la qual va ser-ne el capdanser, i per la seva activitat durant 30 anys a la junta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), de la qual n’és secretari i director-redactor de la revista UNIÓ, per la seva activitat en l’ensenyament de sardanes i per la difusió que ha fet de la nostra dansa en programes de ràdio a Cadena 13 RAC1.

- Medalla al Mèrit Musical: Jaume Vilà i Figueras, per la seva tasca com a instrumentista, professor de la tenora i actualització de material didàctic, per la seva col·laboració durant 30 anys amb la UPC per la recerca de l’acústica i la millora tècnica de l’instrument i per la difusió que n’ha fet en conferències i congressos a científics d’arreu del món.

- Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Antonio Jaén Molina, per la seva activitat com a dansaire d’esbart des dels 5 anys, director des del 1990 de l’esbart Fontcoberta on va crear un esbart infantil, organitzador i director de les 20 edicions del Festival Folklòric de Banyoles i pel muntatge de diversos espectacles de dansa de creació pròpia, un d’ells amb la coreografia de sardanes de Manel Saderra i Puigferrer.

 Categoria de Premis:

- Premi a la  Dedicació:

Ghislaine Busquet, per la seva tasca a favor de la sardana primer a Morellàs i després a Ceret on ha realitzat cursets d’ensenyament, ha creat i és la responsable de les colles alevina i infantil i també membre de la junta des de fa més de deu anys. Des del 2005 és la responsable del Festival de la sardana de Ceret.

Robert Miralles i Gutiérrez, per la seva activitat sardanista a Reus, on va fundar la colla Roques Montserratines, va ser cofundador del Patronat Sardanista de Reus, monitor en escoles i associacions, redactor d’articles i organitzador de trobades sardanistes al mas Tretze Emes.

Carles Pous i Puig, per la seva implicació en l’activitat sardanista de l’Escala, és el membre més antic de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu que, entre altres, va instaurar l’aplec de l’Escala, i els cursets de sardanes. Va contribuir a la refundació de la cobla La Principal de l’Escala i a les trobades infantils de les comarques gironines, també ha format part de la producció de diversos programes sardanistes des de la fundació de Ràdio l'Escala.

- Premi a la Continuïtat:

Aplec del Mercat del Ram de Vic, pels seus 75 anys.

Aplec l’Hospitalet Bellvitge, pels seus 50 anys.

Concurs de Girona, pels seus 75 anys.

Concurs d’Olot, pels seus 75 anys.

Concurs de Bellvís, pels seus 50 anys.

Colla sardanista Font de Valldans, de Ponts, pels seus 50 anys.

Colla sardanista Maig, de Barcelona, pels seus 50 anys.

Colla sardanista Verge del Miracle, de Balaguer, pels seus 50 anys.

-Premi a la Promoció i Difusió:

Josep M. Casasús i Guri, per la publicació dels articles divulgatius sobre la sardana als diaris ARA i El Punt Avui

‘RecorDansa’, espectacle del grup Sardanista Agramunt, la Cobla Jovenívola d’Agramunt i el Grup Escènic Agramuntí, que a través de la música i dansa escenifiquen els 300 darrers anys del nostre país.

‘Retrats d'un sentiment’, espectacle de la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc que descriu la realitat social i cultural dels últims 150 anys del país per mitjà de la sardana a través d'un text de Màrius Moneo.

- Premi als Mitjans Audiovisuals:

Francesc Botet i Lacueva, pel seu blog sardanista avibotet.cat amb amplis reportatges fotogràfics dels principals actes sardanistes d'arreu del país.

Felip Vallejo Pellicer, pel blog sardanaesportiva.cat amb informació molt completa principalment de les colles sardanistes.

‘La iaia XXL’, amb el grup La Iaia i la cobla Bisbal Jove pel seu CD-DVD de pop-rock On és la màgia?

- Premi a iniciatives renovadores:

Projecte ‘Gira i Gira’, per l'edició del CD del grup Picasol3 i la Bellpuig Cobla per promoure el coneixement de la cobla i la creació del material didàctic adreçat principalment a mestres i monitors que treballen amb infants i joves.


El lliurament dels premis tindrà lloc el dia 20 de novembre a la Nova Sala Mozart de Calella.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada