dimarts, 22 de novembre del 2016

Pilar Rahola i Montse Parra, premis Rotllana i Sardalleida 2016

            Pilar Rahola i Montse Parra amb els Premis Rotllana i Sardalleida (Foto: Marc Rovira)
Mollerussa, actual Capital de la Sardana, va acollir aquest dissabte La Nit de la Sardana, la festa que organitza anualment la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. Aquesta trobada del sector sardanista de la demaració, colles, agrupacions, cobles, aficionats, jurat, monitors, va culminar la festa per tancar la temporada amb el lliurament dels Premis, el moment més esperat de tots. Aquesta vegada la periodista Pilar Rahola i la regidora de Cultura de la Paeria de Lleida, Montse Parra, van ser les guardonades amb el Premi Rotllana i el Premi Sardalleida respectivament.
 
A Pilar Rahola “perquè es una persona que estima el nostre país, la seva cultura i tradicions. Una persona en que la sardana forma part de la seva vida i que cada diumenge al matí escolta sardanes amb família. Una persona que es neboda d’un gran professional de la música de cobla i que fou tenora de la Cobla Selvatana durant més de 37 anys i germana d’una instrumentista de flabiol de la cobla Marinada. Una dona de les més influents de Catalunya. Una dona admirada, apassionada, autèntica i solidària. Una reconeguda periodista, escriptora, tertuliana i polemista. Una dona independentista de tota la vida.” Mentre que el jurat va considerar a Montse Parra per “haver apostat per mantenir, definir i promocionar la sardana en totes les seves vessants. Des de l’ensenyament, col·laborant des del seu inici a les escoles de la ciutat de Lleida, incorporant la sardana en l’acte protocol·lari de la Festa Major i acostant les ballades als barris, en la sardana esportiva, com promocionant el concurs de sardanes. Escoltant la cobla municipal i esperonant a què sempre hi hagi un grau d’excel·lència i singularitat. Perque la podeu trobar en les ballades de sardanes de la ciutat de Lleida, deixant els talons i lligant-se les espardenyes. Creu en la sardana com a llenguatge de cohesió i també de modernitat.”
 
A banda dels 2 premiats la vetllada també va comptar amb dos reconeixaments, el primer a Jaume Marvà de Balaguer, es va iniciar al sardanisme de competició a la colla Barres i Escacs, també ballà amb la colla Violetes del Bosc (en la seva època d’estudiant a Barcelona), i quan torna a Ponent s’integra com a dansaire a la colla Xalem de Bellvís. El seu esperit organitzatiu el duu a implicar-se a totes les activitats al voltant de la sardana, sigui a Balaguer o a la resta de Comarques. La seva activitat s’estén per totes les branques del sardanisme: monitor, informador sardanista, sent membre de la Unió de Colles de Catalunya i de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, i amb la responsabilitat de presidir l’ACSTELL els últims anys. i el segon a l’Ajuntament de Mollerussa, una entitat que té un ferm compromís amb la Sardana donant suport a la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, des del principi amb la cessió d’un local per acollir la seva seu social. Una entitat que colabora en els actes i activitats sardanistes que organitza l’agrupació i la federació a la seva ciutat. Una entitat que ha recolzat tots els actes relacionats amb la Capitalitat de la Sardana 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada