dimecres, 26 de febrer del 2014

ARA TOCA BARCELONA

AHIR ES VA FER LA PRESENTACIÓ OFICIAL DE LA CIUTAT COMTAL COM A  CAPITAL DE LA SARDANA 2014

 

MÉS  D'UN CENTENAR D'ACTES OMPLIRAN EL CALENDARI, L'ANY DE LA COMMEMORACIÓ DEL TRICENTENARI  DELS FETS 1714


LA DIADA INAUGURAL SERÀ EL PROPER 8 DE MARÇ AMB ACTES AL FOSSAR DE LES MORERES I A L'AVINGUDA DE LA CATEDRAL























Meritxell Doncel
http://w110.bcn.cat/ 

La sardana impregnarà els actes festius barcelonins durant aquest 2014. I és que Barcelona pren el relleu a Arenys de Munt i es converteix en la capital d’aquesta dansa popular, que va ser temporalment prohibida durant el franquisme i que el 2010 va ser inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Seran més de cent activitats les que se celebraran a la ciutat per promocionar la sardana i la cobla. “La idea és que la sardana estigui present en tots els actes festius i obrir-la a la gent d’una manera transversal”, explica Víctor Sallés, responsable del projecte Capital de la Sardana, que es va posar en marxa l’any passat.
El tret de sortida es dóna el dissabte 8 de març al matí, amb un acte inaugural obert a la ciutadania al Fossar de les Moreres, durant el qual es proclamarà oficialment el relleu de la capitalitat, l’escriptor Màrius Serra llegirà el pregó i hi haurà una ballada popular de sardanes.
A la tarda, a l’avinguda de la Catedral, se celebrarà una festa popular i s’estrenarà l’espectacle de carrer La cultura és nostra, amb la participació de membres de la companyia Comediants, més de cent músics de cobla, set colles sardanistes, nou esbarts i gegants i bestiari barceloní.
“Barcelona és un aparador que volem posar al servei de la sardana i, en general, de la cultura popular catalana”, ha assegurat el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, que ha destacat que aquesta dansa tradicional catalana “ha tornat amb més força que mai”.

La santa espina’, cent anys després
Un dels plats forts de la capitalitat de la sardana serà la reestrena de la rondalla La Santa Espina en versió concert el 15 de març al Barcelona Teatre Musical. Es tracta d’una obra que es va estrenar per primer cop el 1907 al Teatre Principal i es va representar més de dues-centes vegades però, des d’aleshores, no s’ha tornat a interpretar de manera íntegra i havia quedat incomprensiblement oblidada.
Mantenint la música d’Enric Morera i la lletra d’Àngel Guimerà, l’obra serà interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta de Rubén Gimeno, amb més de cent músics sobre l’escenari i importants solistes com a vocals: la mezzosoprano Anna Alàs, el tenor David Alegret i el baríton Enric Martínez-Castignani.
Durant l’any s’organitzaran diverses exposicions temàtiques, entre elles la del fons dedicat a la sardana de la Biblioteca de Catalunya i la mostra del Museu d’Història de Catalunya “Vicenç Bou”, totes dues a partir del proper mes de gener.
A més, el concurs anual de roses del parc de Cervantes, que se celebra a principis de maig, atorgarà el nom de "sardana" a la rosa que resulti guanyadora en aquesta edició.
L’any de la capitalitat d’aquesta dansa, que s’allargarà fins al febrer del 2015, quan tindrà lloc el traspàs a Calella (el Maresme), es completa amb diversos concerts de cobles, un concurs a L’Auditori el mes de maig, presentacions de llibres, conferències i debats a El Born Centre Cultural i la festa del Dia Universal de la Sardana, que se celebrarà al Tibidabo el 22 de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada