diumenge, 1 de juliol del 2018

LA SARDANA PER LA LLIBERTAT DE BANOLES APLEGA A MÉS DE 12.000 BALLADORS

  PortalSardanista.cat  

Autor: Sardana per la llibertat
 
Ahir la Sardana per la Llibertat, celebrada a la mitja part de l'Aplec de Banyoles, ha envoltat l'estany amb més de 12.000 sardanistes. D'aquesta manera el projecte ha tornat a demostrar la vitalitat i el compromís del món sardanista i ha sigut un crit per la llibertat dels presos polítics.
 
L'esdeveniment ha començat amb els missatges del conseller a l’exili Lluís Puig i de la delegada del govern de la Generalitat a Brussel·les, Meritxell Serret, que han saludat als assistents i han agraït la seva participació a la Sardana per la Llibertat i han fet una crida a la llibertat dels presos, alhora que han reivindicat l’esperit de l’1 d’octubre i a la construcció de la república catalana. Seguidament, en el manifest que representants de les entitats organitzadores i d’Òmnium Cultural han llegit a l’escenari, s’ha tornat a reivindicar la llibertat dels presos i exiliats i també que es faci efectiva la república catalana. Igualment, han fet un clam per la llibertat d’expressió i de manifestació o reunió, amenaçades per la Llei Mordassa i per l’arbitrarietat del poder judicial.
 
Després, els assistents han ballat 2 sardanes al voltant de l'estany. La 1a ha sigut Vent d’octubre, composta expressament per a l'ocasió per Paco Viciana, amb lletra de J. N. Santaeulàlia. La 2a ha sigut Somni, de Manel Saderra i Puigferrer, en evocació a la gran cita anterior a l'estany en què se'n va cobrir el perímetre, l'any 1998. La cobla ha actuat des del centre de l'estany, sobre la barca Tirona. La música s'ha pogut escoltar en directe a través de la ràdio, tot sintonitzant l'emissora municipal.
Els assistents han vingut de diversos indrets de Catalunya, com Lleida i Tarragona, però també de la Catalunya Nord. Entre altres, la germana del conseller Lluís Puig i del president Carles Puigdemont han estat presents a l'esdeveniment. A més a més, als 12.000 participants cal sumar-hi més de 200 voluntaris que han fet possible la Sardana per la Llibertat.
 
Marc Grabuleda, portaveu de l’organització, parlava amb emotivitat de la fita: "estem molt satisfets i emocionats de l’èxit de la convocatòria i de la mobilització popular. Només serà a partir de la mobilització que es farà efectiva la república i s'evitarà que es vulnerin, de forma sistemàtica, els drets del poble".
 
La jornada, de caire festiu, ha començat amb el concurs que va convocar l'organització perquè tothom decorés el seu balcó, finestra, terrassa o jardí amb motius sobre la llibertat. L'Aplec de la sardana de la sessió de tarda ha sigut el marc per preparar la gran rotllana. I al descans tothom, abillat de groc com va demanar l'organització, estava ja disposat per a l'esdeveniment. Un cop s'ha ballat les sardanes, l'Aplec ha continuat en un marc de festa i reivindicació.
L’organització ha anat a càrrec del CDR i l'ANC del Pla de l’Estany, conjuntament amb el Foment de la Sardana de Banyoles. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada