dimecres, 21 de març del 2018

El sardanisme premia al Conseller de Cultura Lluís Puig i Gordi

El reconeixement es va anunciar dissabte en el marc de la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, on es van fer públics  els Premis Capital de la Sardana d’aquest any

Trobada institucional del president Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Lluís Puig a la 'Casa de la República', a Waterloo (Bèlgica), el dijous passat, amb una representació de la Confederació Sardanista de Catalunya encapçalada pel seu president, Joaquim Rucabado. / C.S.C.


Aquest dissabte Montblanc ha pres el relleu a Figueres com a Capital de la Sardana en un acte emotiu i solemne al qual han assistit centenars de sardanistes vinguts d’arreu de Catalunya, així com montblanquins i nombrosos representants institucionals, que han omplert l'antiga església de Sant Francesc. La fila zero, amb grans llaços grocs, estava reservada a les "persones injustament empresonades o exiliades per haver estat fidels al nostre poble", segons ha destacat el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés.

La primera de les felicitacions a Montblanc per la nova capitalitat ha estat un missatge del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, mitjançant un vídeo des de Bèlgica. Puigdemont ha remarcat: "La de Montblanc és una distinció absolutament merescuda a una vila amb tanta història, tradició i fidelitat a l’herència del passat. De la mateixa manera que amb la sardana, s’adiu molt al què som com a poble".
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, pregoner de la proclamació, ha indicat que "Montblanc i la sardana formen un tàndem perfecte, amb torres i dansaires agafats de la mà". També ha remarcat: "El món sardanista continua ben viu. És un bon moment que ens ha de permetre reflexionar i innovar sense perdre l'essència”. El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet ha recordat la tradició de la dansa catalana a la comarca, i ha anunciat que enguany s’atorgarà la distinció d’honor de l’ens comarcal al Grup Sardanista del Museu Arxiu "per la intensitat" en el manteniment de la dansa catalana.
La delegació de Figueres, amb mig centenar de persones, ha estat encapçalada per l’alcaldessa Marta Felip, que ha traspassat la bandera de la capitalitat a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en un dels moments més emotius de la proclamació. "La lliurem amb una mica de recança, perquè Figueres ha viscut la capitalitat apassionadament. Ens ha portat valors culturals i també de lleure com els que representa la mateixa anella sardanista", ha dit Felip. L’alcalde montblanquí ha compromès que "enguany totes les festes i actes culturals de Montblanc quedaran embriagats pel món sardanista". També ha recordat el compromís polític de les entitats sardanistes a mitjans dels anys 60: "Ara haurem de tenir la mateixa fortalesa i determinació que aleshores, però no dubteu que podrem tornar a tenir aquí al president i al govern de la Generalitat".

Durant l’acte de proclamació, s’ha estrenat la sardana Montblanc Capital de la Sardana 2018 del compositor tarragoní Alfred Abad i interpretada per la cobla Ciutat de Girona. També s’ha inaugurat un monument a la sardana, a la mateixa plaça de Sant Francesc i davant la muralla medieval, obra de l’escultor Jordi Figueras, que representa una anella sardanista.

      Imatge de l'acte institucional / Calella tv

A la tarda s'ha inaugurat l'exposició 'Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital', del Grup Sardanista del Museu Arxiu a la sala Sant Miquel. També s'ha ofert l’espectacle, gratuït, El tenor i la cobla, que fusiona la veu del tenor Albert Daprius amb la música de la cobla Ciutat de Girona.
Montblanc ostentarà la capitalitat fins el febrer del 2019, quan n’agafarà el relleu Perpinyà. La capital de la Conca de Barberà és el 6è municipi a ostentar-ne la distinció, un projecte que la Confederació Sardanista de Catalunya va estrenar el 2013 a Arenys de Munt. L’organització de la capitalitat va a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu, la mateixa Confederació Sardanista de Catalunya i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de la C.onca de Barberà, la Diputació de Tarragona, així com de patrocinadors privats.
Altres premiats d’enguany són: Anna Costal i Fornells, musicòloga professora i intèrpret de tenora; Rosa Llorach i Rius per la tasca realitzada en la dansa de creació i  Dante Miravet i Mayoral, per la seva activitat primer com a dansaire,entrenador i capdanser en diverses colles sardanistes.
El lliurament dels Premis serà a Montblanc el dissabte, 10 de novembre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada