dissabte, 1 de juliol del 2017

La cultura popular catalana aterra a Ostrava

La ciutat txeca acull aquest cap de setmana la 30a edició de l’Aplec Internacional emmarcada dins el prestigiós  “The Festival in the Streets”
  
                         La Colla Xàldiga durant una actuació a Ostrava (foto: Adifolk)
 
Una trentena de grups de cultura popular participen des d’ahir en aquesta gran mostra cultural catalana que enguany està ofereix un format diferent a l’habitual, integrat dins de l”Street festival’ del festival ‘Colors of Ostrava’. Aquest és el nou esperit de l’Aplec Internacional: aprofitar grans esdeveniments culturals per inserir-hi la programació i divulgar la nostra tradició, com la cobla i la sardana.
A més a més, Adifolk ha buscat oferir l’Aplec com un espectacle professional per donar el caràcter d’artistes als actuants de la nostra cultura popular. Això vol dir que els grups seleccionats han hagut de superar un càsting de l’organització, que va revisar la documentació explicativa i els vídeos que va enviar Adifolk de cadascun dels conjunts participants.
 
Des del punt de vista sardanista, a l’esdeveniment hi participan la cobla Volta Món! i la colla de sardana esportiva Xàldiga, de Barcelona. Aquesta colla, a part de fer diverses exhibicions de la sardana tradicional, i de punts lliures, i dinamitzar les ballades, també farà actuacions d’esbart i ball de bastons.
Així ahir, primer dia del certamen,  es va celebrar una ballada de sardanes i una cercavila amb tots els grups participants. Avui, de les 11:00 h. a les 12:30 h., a la Main Square, podem veure  una jornada castellera i sardanes. Al vespre, a les 19.45 h., al Castle, s’oferirà un concert-espectacle de cor, orquestra i cobla. Finalment, diumenge, 2 de juliol, a les 11:00 h., a la Main Square, s’armarà una ballada de sardanes, que desembocarà en la cloenda de l’Aplec 2017.
 

                                4de7 dels Castellers de la Vila de Gràcia (Foto: Adifolk)

A Ostrava també s’hi pot veure el nou gegant Pep Ventura, de Figueres, dedicat al pare de la sardana moderna. Aquest gegant s’ha construït expressament enguany pel bicentenari del naixement del compositor figuerenc. Altres grups participants són, com a agrupació musical, Aiguabarreig, de Santa Maria d’Oló; com a bestiari, l’Àliga de Tàrrega, de Tàrrega i el Drac de Figueres, de Figueres; com a capgrossos, els Capgrossos de Capellades, de Capellades; com a castellers, els Castellers de la Vila de Gràcia, de Barcelona; com a diables, els Diables de la Federació de Diables de Barcelona, de Barcelona; com a gegants, els Gegants Els Veguers de Montblanc, de Montblanc i els Gegants de Torroella de Montgrí, de Torroella de Montgrí.
 
El festival ‘Colors of Ostrava’ és un festival de música de diversos estils, que acull durant diversos dies unes 45.000 persones. Com a prèvia se celebra aquest ‘Street festival’, que és on l’Aplec desplegarà les seves actuacions.
Amb aquest replantejament es modifica radicalment el format de l’Aplec Internacional, que va començar el 1988 a Amsterdam i cada any se celebrava a una ciutat diferent disposada a acollir-lo. Si bé al principi s’hi van fer només sardanes, aviat s’hi van incorporar d’altres expressions de la nostra cultura popular, el que el va acabar convertint en una mostra de la varietat tradicional de la nostra cultura.
Tota la informació la teniu a www.adifolk.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada