dissabte, 16 de febrer de 2013

JUNEDA'2013: LA "CLOENDA 20", 20 HORES NON STOP

Els propers 9 i 10 de març es celebrarà la Cloenda del Campionat de Catalunya 2012 a la vila de Juneda, a Les Garrigues. Una Cloenda, tal com diuen des de l'organització, 20 HORES NON STOP.
Joan Carles Saltó, President de l'Agrupació Sardanista de Juneda, ens explica une quantes coses de l'esdeveniment.

Felip Vallejo
 
 
Com i quan va sortir la idea d’organitzar la Cloenda?                                
La idea va sorgir principalment quan vaig acceptar el càrrec de cap d’àrea de joventut de la UCS. Les meves funcions entre d’altres es la de dinamitzar la sardana, a l’hora de fer-la arribar a totes les edats, tant  pels sardanistes (perquè continuïn) com pels no sardanistes (per engrescar-los a ser-ho).
El fet de fer-ho a Juneda tot va lligat, ja que actualment en sóc el president de l’Agrupació Sardanista de Juneda i que dins de la nostra entitat farà ja 4 anys estem organitzant coses similars. Voldria remarcar que dels 13 membres de junta actuals, 9 som de 18 a 27anys. Amb ganes de defensar el que per nosaltres és la Dansa Nacional de Catalunya.
Des del principi ja es va concebre com un cap de setmana multiactiu?
Sí, aquesta ha estat la meva proposta des de bon principi. La idea principal es fer d’aquest un cap de setmana que sigui referent dins del món sardanista, però que poc a poc també sigui un referent dins de la resta de la població.
L’exemple és molt fàcil, si tan sols programem un acte de sardanes els no sardanistes no vindran, en canvi la nostra intenció es buscar la unió entre les sardanes i activitats que puguin agradar a tothom, per això s’ha marcat un cap de setmana “multiactiu” en funció de les edats, intentant així que els no sardanistes que puguin vindre per altres activitats puguin conèixer el món sardanista i així poder aconseguir nous sardanistes.
Amb l’assemblea com un acte més ……..
Bé, principalment el fet de fer l’assemblea dins dels actes de la Cloenda 20, és per donar-li més importància institucional, a l’hora d’intentar fer veure a les colles que es important que aquest any que estem actualitzant la cloenda, vinguin a recolzar-ho.
Saps quin grau d’acceptació està tenint, sobretot  el fet de quedar-se a dormir? 
De moment el termini d’inscripcions encara està obert, i com ja sabràs la majoria de sardanistes ho deixen per l’últim moment. Tot i això els comentaris de la gent, tant personalment com per les xarxes  socials tenen “bona pinta”. El que si que et puc dir en quant a la participació, es que esperem superar la de les passades edicions. En quant al fet de quedar-se a dormir i el sopar a base de barbacoes (que cadascú es courà la seva pròpia carn, excepte els petits) m’atreviria a dir que esta agradant molt i molt.
Estructurar l’entrega de premis  per categories d’edats és el gran  tret diferencial que trenca amb la històrica immobilització de l’acte.
- Creus que és un risc o una aposta segura  que farà ampliar l’assistència dels membres de les colles?
Bé,  està clar que es un risc, però  un risc que teníem de córrer, crec personalment que actualment, amb la participació actual de les colles,  és de la millor manera que es podia fer i el resultat és que probablement serà l’any amb més participació per part de les colles més menudes en la cloenda dels darrers anys.
A les diferents cloendes que s’han fet  a la demarcació de Lleida hem gaudit de diferents espectacles amb artistes mediàtic . Recordo l’any 1991 a Cervera amb un espectacle musical i d’humor, amb Jordi LP, a  Agramunt ,amb el Mag Lari,…. Enguany tindrem algun espectacle o  actuació d’aquestes característiques?
Bé, fent-me aquesta pregunta hem recordes que tenim el llistó bastant alt. Aquest any, crec que hem trencat tots els motlles fets fins ara en els darrers anys. Aquesta no pretén ser una cloenda on es faci un acte amb un espectacle o personatge mediàtic que només ens acontenti als sardanistes (que també) si no que està pensada com ja t’he comentat en intentar fer que la cloenda entri dins de la població general, fent-ne així molt més amplia la participació a l’hora de fer-la més dinàmica.
En quant a espectacles hem intentat buscar les activitats que estan més de moda als voltants de Juneda (Lleida), intentant així que el públic general vingui pel fet que ja ho coneixen, a l’hora d’oferir-los  als sardanistes d’arreu que potser no ho coneguin. A grans trets, pels veterans els hi hem preparat un mini concert de cobla (juvenil) amb el cor d’homes de la nostra població (un cor de reconegut nivell a les nostres terres). Pels més menuts els hem preparat una animació, un taller per que es puguin pintar, una gimcana,...) . I pels Juvenils i grans, una mica de “marxa” amb una gimcana un pèl “mogudeta” i festa per la nit amb un dels locutors de ràdio i DJ més de moda de Catalunya.
Un esdeveniment d‘aquestes dimensions necessitarà una implicació que va més enllà de la pròpia  Agrupació Sardanista ……
 Explica’m una mica com viu el poble de Juneda l’esdeveniment.
Bé,  de moment ens hem posat amb contacte amb diverses entitats on els ha agradat la idea i que han accedit a col·laborar ajudant-nos en l’organització d’algunes de les activitats. En quant a la població general, en pocs dies començarem una campanya de difusió de l’acte (cartells, butlletes informatives als col·legis, anuncis de ràdio, etc...) De moment et puc avançar que els ex-sardanistes o sardanistes que actualment no estan actius, ens han fet arribar la seva alegria de que la nostra població aculli aquest acte, permetent-los retrobar-se amb vells amics.
I per acabar, un parell de coses:  qui vulgui  contactar directament amb l’organització per qualsevol consulta  a on ho pot fer?
- Que’ls hi diries a aquelles colles que encara no s’han decidit a inscriure’s.
Per qualsevol dubte és poden posar en contacte amb la secretaria de la UCS, a través de la pàgina al fbk de la Cloenda o del meu correu personal de la UCS joventut@uniodecolles.cat .
Pels que encara estan indecisos, els diria que aquest any la cloenda, està pensada amb les idees que els mateixos sardanistes han anat expressant en els darrers anys. Crec que s’està demostrant des de la UCS que s’escolta als sardanistes i que s’intenta buscar solucions. Jo demanaria que se’ns doni un vot de confiança, que vinguin a participar de les activitats que estan pensades precisament per ells, que convisquin junts dansaires de diverses colles, ...
En resum els diria que la “Cloenda 20” serà la primera cloenda amb més de 20 hores d’activitats pensades per cadascuna de les edats. Que serà un cap de setmana de convivència i gresca, i que no s’ho poden perdre.

No deixis que t’ho expliquin, encara estàs a temps de participar-hi, “Cloenda 20” la cloenda pensada per a TU!

Moltes gràcies Joan Carles,  que sigui un gran èxit i ........ 
 
 ens veiem a Juneda! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada